Wczytuję dane...
Autor: Tessa Capponi-Borawska, Agnieszka Drotkiewicz
EAN: 9788380497290
Wydawnictwo: czarne

Smak kwiatów pomarańczy to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni – jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą.

To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragù z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy).

Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca?
Jakie danie przypomina Wariacje Goldbergowskie?
Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni?
W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch?
A jak przeobrażenia ostatnich dwudziestu pięciu lat w Polsce wpłynęły na polską kuchnię?
Z czego robić chleb, kiedy nie ma mąki?

Rozmawiamy o tym, co nas zachwyca, bawi i głęboko porusza. O tym, co jest w jedzeniu – więc także i w życiu – najważniejsze.

Autorki

Autor: Tessa Capponi-Borawska, Agnieszka Drotkiewicz
Data premiery: 2018-09-05
Strony: 200
Rodzaj: Książki
Okładka: Twarda
Format: 212x130x18
Polecamy